HilvarenbeekHilvarenbeek
Hilvarenbeek is een oud, rustiek dorp met een jong karakter en vindt haar oorsprong in het begin van de jaartelling. In het hart van de gemeente ligt het authentieke Frankisch marktveld " het Vrijthof ", omringt door dorpshuizen, vele gezellige terrasjes en oude lindebomen. Ook de monumentale kerk uit 1450 vindt je op dit plein.

Hilvarenbeek is omringd door een geweldig natuurgebied. Van bossen tot heidevelden en van stroompjes tot weilanden. De landgoeden de Utrecht en Gorp en Rovert maken Hilvarenbeek tot een van de mooiste gemeenten van Nederland.

Naast de ongerepte natuur kent Hilvarenbeek een aantal zeer uitzonderlijkse musea en andere recreatiemogelijkheden.

Buurtschap de WesterwijkBuurtschap de Westerwijk (De Westerik)
Buurtschap de Westerwijk is een gehucht tussen Hilvarenbeek Tilburg/Goirle met ongeveer 20-tal boerderijen / woningen en een kapelletje. Een gehucht met een wel heel bijzondere historie.

In 1390 reisde de machtige hertogin Johanna van Brabant in haar koets van Brussel naar Den Bosch. Mede door de duisternis dwaalde ze af naar het Donkven nabij Goirle. In dat laaggelegen, moerassige en modderige gebied raakte haar koets muurvast. Johanna stuurde haar koetsier naar Goirle voor hulp, maar de boeren wilde haar niet helpen. Daarna werd haar koetsier richting de Westerwijk gestuurd om de hulp in te roepen van de boeren van de Westerwijk. Die waren blijkbaar meer begaan met het lot van de hertogin, want zij schoten te hulp en slaagden erin met ossen de hertogin uit haar benarde positie te bevrijden.Intussen was het echter al zo laat geworden dat de hertogin niet meer verder wilde reizen. Daarom wilde ze de nacht doorbrengen in de Westerwijk. Omdat ze het moeilijk vond een keuze te maken waar te overnachten en niemand voor het hoofd wilde stoten, koos ze de middelste boerderij (zie foto) om de nacht door te brengen.

Als beloning schonk Johanna de Westerwijkse boeren het Donkven, ca. 65 ha. moer- en turfgrond. Met deze beloning werden in feite de Goirlenaren afgestraft, want tot dan hadden zij hun brandstofturf uit de Donk gehaald en dat was nu afgelopen.
Aan de geschonken beloning verbond de hertogin nog een aantal gebruiken. Zo moest er elk jaar een teerdag zijn van de opbrengsten van de grond.
Het kruisbeeld, welke voor de boerderij staat waar de hertogin de nacht doorgebracht heeft, diende als waarschuwing voor degene die inbreuk op de verworven recht dreigde te plegen. Iemand die het toch waagde om turf in de Donk te steken werd aan het kruis gebonden totdat de losprijs was ontvangen. Blijkbaar zijn hier nooit anderen dan Goirlenaren aan vastgebonden geweest.
Verder wordt er in Hilvarenbeek ieder jaar de nachtmis opgedragen ter nagedachtenis aan de gestorven leden van de Westerwijk. Daarnaast wordt er elke avond om 21.00 uur de klok in de Hilvarenbeekse toren geluid

Belgie
In 1921 werd onder invloed van de stijgende grondprijzen het grondbezit verkocht. Van de rente wordt nu nog elk jaar een koffietafel gehouden met de boeren van de Westerwijk.
België
De belgische grens is maar enkele (fiets )-kilometers. Poppel, Weelde, Arendonk etc. zijn leuke plaatsjes om te bezoeken. Turnhout is iets verder, maar hier proef je de bourgondische inslag van onze zuiderburen.